Přírodní korkové podlahy

Přírodní korkové podlahy
Korkové dlaždice, opomíjená přírodní podlah.

Korkové dlaždice, opomíjená přírodní podlaha, která si opět získává svoji oblibu.

Pokud přemýšlíte nad nákupem některé z variant přírodních podlah určitě neopomeňte do svého výběru zahrnout korkové dlaždice.

Korkové dlaždice nejsou jen, "takový ten obyčejný granulovaný korek" z minulosti. Dnes je výběr dekorů velmi široký, a navíc v mnoha různých barvách. Trendem poslední doby je jednoznačně bílá barva. V nabídce jsou korkové dlaždice se sraženou hranou ale i bez sražené hrany. Vybírat můžete i z různé tloušťky a rozměrů dlaždic.

Nejpodstatnější je ale fakt, že se jedná o jeden z nejvíce udržitelných produktů na trhu pocházející z obnovitelného a čistě přírodního zdroje. Výroba se ani po více jak sto letech příliš nezměnila. To prostě proto, že není důvod takovýto unikátní produkt měnit.

Výhody korku jsou nepopiratelné – tepelný komfort, zvuková izolace, přirozená pružnost, kterou ocení především vaše klouby, ačkoliv si to možná ani neuvědomíte. Je to materiál, který neuvolňuje žádné škodliviny do vnitřního ovzduší, protože je prostě neobsahuje.

Korkové dlaždice vám navíc umožní vytvořit si jedinečný a osobitý design podlahy. Můžete si nakombinovat různé rozměry a různé barvy a neomezovat se jen na podlahu ale pokračovat i na zeď. Tento materiál vám, co se kreativity týče umožní cokoliv.

Jelikož se jedná o přírodní materiál, u něhož chcete určitě zachovat jeho jedinečné vlastnosti, je třeba připravit takový podklad, který dlaždicím umožní plně fungovat po dobu dalších dvaceti let.

První podmínkou je zkušený podlahář. Pokládka jako taková je pečlivá práce, která nebude hotová za pár minut. Určitě si nechte podlaháře doporučit, popřípadě se ho přímo zeptejte na zkušenost s pokládkou korkových dlaždic. Odpověď typu: "to nějak zvládnu" v tomto případě nevěstí dobrý výsledek. Můžete se také obrátit přímo na nás. Doporučíme vám podlaháře z vašeho okolí nebo poskytneme technickou pomoc vámi vybranému podlaháři.

Dlaždice jsou přirozeně pružné a snadno vykreslí jakékoliv nerovnosti. Proto vyžadují zcela rovný podklad. Pro lepení korkových dlaždic je vhodné jedině kontaktní disperzní lepidlo a cementový podklad. O typu podkladu a typu lepidla nemůže být vedena žádná diskuze, pokud nechcete řešit po několika málo letech odlepování dlaždic. Vzhledem k našim mnohaletým zkušenostem v oboru si dovolíme být v tomto případě nekompromisní, jelikož je v našem zájmu abychom nejen prodali produkt, ale také vám prodali podlahu, se kterou budete i po mnoha letech spokojeni. A to bez dobře provedené pokládky u korkových dlaždic nejde.

Posledním bodem, na který je třeba pamatovat při výběru korkových dlaždic je nutnost přelakování dlaždic po pokládce. Naskýtá se totiž logická otázka – proč podlahu lakovat, když jsem si už koupil nalakované dlaždice.

Důvody jsou dva. Zaprvé, je třeba přelakovat spáry, které zůstaly nechráněné. Zadruhé, vrstva laku na lakovaných dlaždicích je tenká a není to konečná povrchová úprava. Každý lak se používáním podlahy opotřebovává. Korkové dlaždice jako takové nelze renovovat. Vrchní vrstvu korkové dlaždice tvoří ve většině případů jen velmi tenká korková dýha, kterou byste během renovace broušením poškodili. Pokud tedy dlaždicím poskytnete potřebnou ochranu v podobě dalších minimálně dvou vrstev laku, můžete dlaždice po čase snadno zrenovovat. Budete totiž v tom případě renovovat pouze tuto dodatečnou vrchní vrstvu laku.

Jedinou korkovou dlaždicí, kterou můžete renovovat, myšleno tím zbrousit i povrch dlaždice, je tzv. masivní dlaždice. Tu poznáte velmi snadno protože na povrchu nemá žádnou korkovou dýhu a je to vlastně masivní kus korkového granulátu. To je ale jedna jediná výjimka.

 

 

 

U
U
Benefity korkových podlah